XVI Diada de la Fira de Salàs

Després del parèntesi de l’any passat en que no es va poder realitzar la Diada de la Fira a causa de la pandèmia, aquest any l’ajuntament de Salàs ha decidit reprendre l’activitat lúdica, festiva i comercial oferint una nova jornada de record d’un dels esdeveniments més importants a nivell social i econòmic de la història del Pallars fins els anys 70 del segle XX.

En el moment d’escriure aquestes línies, que és quan s’ha acabat de quadrar el programa de la fira, les restriccions són molt laxes, i és d’esperar que el dia 14 de novembre continuin així. De totes maneres, com la situació epidemiològica pot variar, l’organització es reserva el dret d’alterar o suprimir part del programa.

A l’igual que en anteriors edicions, la diada de la Fira vol ser un espai de record, de memòria, del que havia estat l’antiga fira de bestiar de peu rodó que se celebrava a Salàs des 1380. Per aquest motiu l’activitat cultural va molt lligada les activitats lúdiques que el visitant trobarà.

L’activitat cultural començarà el dissabte dia 13, amb dos actes al Cafè Salon (cal dir que tots els actes -tant lúdics com culturals- que tindran lloc en aquest espai tancat seran amb aforament limitat, ús de mascareta i desinfecció de mans amb gel hidroalcohòlic): el primer consistirà en un acte d’homenatge i record a Manel Dalmau, director, realitzador i guionista de tants projectes culturals que la seva càmera havia plasmat, tant a Salàs com a gran part del Pallars, i que ens deixà el 3 de setembre passat a l’edat de 52 anys. En aquest petit homenatge es recordarà la seva obra realitzada, en primer lloc, en motiu de la promoció de les botigues Museu i, posteriorment, en la concreció de la memòria de la Fira. Un cop finalitzat aquest acte es passarà a presentar el cinquè volum dels Quaderns de Fira “Anem a Fira. Compradors i venedors a la Fira de Salàs. 1949”, un estudi realitzat per Jacinto Bonales, Flors Farràs, Francesc Farràs i Jesús Sánchez que permet veure d’on eren els compradors i venedors que acudien a la fira, quin tipus d’animals compraven, l’edat dels animals, els grans tractants de bestiar, ….

Les activitats firals com a tal es duran a terme durant el diumenge dia 14

  • A partir de les 10 del matí sessions de Cabaret, a càrrec de la companyian teatral A Galet, al Cafè Salon. Hi haurà quatre sessions (10, 11, 12 i 13 h), amb aforament limitat. Aquest any, i per portar a terme un control sanitari, les entrades es podran comprar (gratuïtament) al portal Entràpolis (www.entrapolis.com), o a l’ajuntament de Salàs. Qui no hagi adquirit les entrades amb antelació podrà accedir als espectacles si resten seients lliures en cada sessió.
  • Mercat firal amb productes artesanals i agroalimentaris, principalment de les comarques pallareses i lleidatanes. Cal dir que enguany aquest mercat quedarà relegat a unes 30 parades per evitar aglomeracions al firal, i es prioritzaran els productors de les comarques lleidatanes i km0.
  • Mostra de fotografia minutera i taller de pintura per a la canalla, a la Pista
  • Plantada de la Mulassa i els cavallets de Salàs a la Pista. Degut a les restriccions a l’hora realitzar cercaviles, es desplaçarà el bestiari festiu fins al pati de les escoles on es realitzaran balls de lluïment. En finalitzar, representació teatral sobre el tracte de compravenda de la Fira de Salàs, amb llibret teatral de Pep Coll.
  • Durant tota la jornada, exposició fotogràfica retrospectiva de la Fira de Salàs a les escales del Casal, i projecció continuada del documental “Dies de Fira” de Manel Dalmau (Premi Pica d’Estats de la Diputació de Lleida l’any 2009)
  • A la tarda, jazz al cafè Salon amb Pixie & Dixie. Aforament limitat i compra d’entrades anticipades al portal Entràpolis (www.entrapolis.com), o a l’ajuntament de Salàs.
  • Hi haurà servei de bar al Cafè Salon durant els actes de dissabte i diumenge. Entre les 8 i les 10 del matí i les 13,30 i les 15 h el bar s’obrirà per tothom amb les mesures preventives i sanitàries pertinents.

Amb aquests actes l’ajuntament de Salàs vol començar a normalitzar la situació post pandèmia esperant i desitjant que els assistents compleixin les mesures sanitàries i de control que l’organització de la fira estableix. Tanmateix, l’ajuntament de Salàs espera que a poc a poc la situació es vagi normalitzant i en pròximes edicions poder oferir actes que durant la present no s’han pogut dur a terme o s’han limitat.

Descarrega’t el programa clicant aquí

Publica un comentari