L’any 1987, per iniciativa de l’Ajuntament de Salàs, es va dur a terme una recerca, pionera en les comarques pallareses, sobre l’impacte de la Guerra Civil espanyola al poble. La tasca va ser encomanada als historiadors Manuel Gimeno i Josep Calvet. La recerca, amb les acotacions d’accessibilitat als arxius pròpia d’aquells anys, es va limitar a la anàlisis de la documentació que s’havia conservat a l’arxiu municipal i a la realització d’algunes entrevistes a persones que havien viscut aquell període.

El que inicialment havia de ser un text amb vocació de ser lliurat als veïns del poble, va acabar convertint-se en un petit llibre que va publicar l’editorial lleidatana Virgili i Pagès amb la col·laboració del Centre d’Estudis del Pallars.

Amb el pas dels anys el llibre s’havia esgotat i no era possible trobar-lo. En aquest context, l’Ajuntament de Salàs va proposa la seva reedició ampliada gràcies a la desclassificació de la documentació exitent als diferents arxius estatals.

El llibre, que compta amb el suport de Memorial Democràtic i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, vol servir d’homenatge i reconeixement a tots els veïns i veïnes del poble i gent forana que van patir les conseqüències de la Guerra Civil i la postguerra.

L’acte de presentació, a càrrec dels seus autors, serà el proper diumenge, dia 2 d’abril, a les 6 de la tarda, a la sala de la Pinacoteca.

© 2018 Ajuntament de Salàs de Pallars